Začiatok vernisáže patril hudobnému vystúpeniu žiačok Základnej umeleckej školy v Krompachoch. El Torero na klavíri zahrala Lea Kočanová, skladbu Danza Pomposa na gitare Viktória Kuchárová.

„Hneď na úvod sa chcem poďakovať pánovi primátorovi za možnosť tu vystavovať a teší ma, že moje obrazy budú na chvíľu zdobiť tieto priestory. Ďakujem všetkým, ktorí dnes prišli, našli si čas a pozreli si kúsok môjho farebného sveta. A v neposlednom rade som veľmi rád, že sa moja prvá výstava koná v mojom rodnom meste,“ uviedol na začiatok Janko Figľar.

Ako priblížil, maľovanie mu bolo stále blízke, už od útleho detstva. A sprevádza ho stále. „Prelom nastal v čase Covid-19, keď sme museli zatvoriť našu čajovňu a vtedy som zistil , že mám čas na tvorbu. Prepadol som tomu natoľko, že som chcel iba maľovať a maľovať.“ Talentovaný Krompašan maľuje prevažne ulice. „Zrejme to bude tým, že v nich cítim slobodu, miesto kde sa môžem túlať.  Dá sa v nich nádherne pohrať s farebnosťou, ktorá mi je veľmi blízka. Rád používam teple, veselé a pestré farby, ktoré upokojujú myseľ človeka,“ vyznal sa maliar. Tvorí špachtľou alebo maliarskym nožom. „Najradšej na jeden nádych,“ zdôraznil s úsmevom Janko. A jedným dychom dodal. „Verím, že sa v mojich uliciach na chvíľu zatúlate na príjemnej prechádzke.“

Vernisáž sa uskutočnila za účasti primátora mesta Krompachy a zástupcu Ing. Ľuboša Ontka. „Teším sa z toho, že naše mesto má veľa šikovných a talentovaných ľudí. Zaslúžia si náš obdiv a uznanie. Jedným z nich je aj Janko Figľar, ktorému to krásne maľuje,“ uviedol primátor. „Mesto Krompachy má záujem ich podporovať práve prezentovaním sa v našej výstavnej miestnosti. I ja osobne budem rád, keď sa toto miesto stane obľúbeným a navštevovaným priestorom, kde budú môcť ukázať svoju šikovnosť nielen Krompašania. Miestom, kde sa bude snúbiť talent s krásou a umením,“ poznamenal.

Ako uviedol, výstavná miestnosť sa v priebehu roka stane priestorom ďalších tvorivých diel ďalších tvorivých Krompašanov, ktoré bude môcť verejnosť obdivovať. Rovnako tak sa na pôde mesta už počas leta budú môcť prezentovať hudobníci či tanečníci z mesta.

A čo o talentovanom manželovi počas vernisáže prezradila jeho manželka Antónia?

„Už roky ho považujem za dobre utajeného maliara, no od dnešného dňa verím, že táto informácia bude platiť už len v minulom čísle,“ podotkla s úsmevom. Podľa nej, jej manžel už dlhší čas váhal so zverejnením svojich diel. Ona sama ho nie raz k tomu nabádala, vidiac v ňom umelca. „Odpovedal mi vždy vetou, že to ešte nie je hotové, že musí na tom popracovať. Myslím, že je to nedosiahnuteľná ambícia každého tvorcu. Jankove uličky sú zvedavé či do nich vstúpite, majú stále otvorené dvere. Som presvedčená, že práve táto výstava je otvorením ďalších dverí, ďalších výstav,“ dodala Antónia.

Výstava Farby ulice bude prístupná do  6. apríla 2023 v pracovných dňoch od 9:00 do 15:00 hod. (v utorok  a štvrtok do 16:00) vo výstavnej sieni mesta Krompachy - Kultúrny dom, 2. poschodie vpravo.