Ostatné rokovanie poslancov v končiacom sa volebnom období malo aj rozmer obdarovania. S myšlienkou zakúpenia prístroja AED  - automatického externého defibrilátora prišla poslankyňa Bc. Oľga Dzimková. Tá našla podporu aj u poslancov a vedenia mesta.

Ako O. Dzimková priblížila, poslanci si počas celého štvorročného obdobia sporia a každý rok v decembri našetrenú čiastku venujú na dobrú vec. „Napr. prispeli sme základnej umeleckej škole na zakúpenie hudobného nástroja. Počas covidu sa nám podarilo našetriť viac peňazí - dva roky sme nepodporili nikoho. Každý poslanec, pani primátorka, prednostka MsÚ prispeli k tomu ešte čiastkou 100 €, aby sme mohli zakúpiť vytúžené AED,“ priblížila poslankyňa.

Potešili ju pochopenie a následná podpora jej túžby týkajúcej sa zakúpenia AED u všetkých poslancov. „Súhlasné stanovisko vyslovila aj pani primátorka a prednostka MsÚ. Aj touto cestou by som chcela vysloviť moje úprimné poďakovanie primátorke mesta, prednostke MsÚ a poslancom, že podporili myšlienku zakúpenia AED,“ zdôraznila O. Dzimková.

Externý defibrilátor bude slúžiť všetkým občanom mesta. Mal by byť umiestnený na viditeľnom a dostupnom mieste. Po ukončení prác spojených so zatepľovaním budovy mestského úradu bude osadený na tejto budove.

„Ešte je potrebné nahlásiť náš AED do záchranného systému, aby sa o nás dozvedeli aj všetky záchranné zložky - hasiči, zdravotníci, policajti a zakúpiť skrinku na defibrilátor, aby mohol byť bezpečne umiestnený na budove úradu,“ dodala O. Dzimková.   

AED JE ZARIADENIE ZACHRAŇUJÚCE ŽIVOT.

Pri náhlom zastavení srdca odumierajú mozgové bunky bez prísunu kyslíka už po 3 až 5 minútach. Záchranári nemôžu byť ani pri najlepšej vôli ihneď pri každom pacientovi. Preto má AED z hľadiska záchrany životov obrovský význam. Je to samotestovací, samočinný automatizovaný externý defibrilátor. Po aplikácií defibrilačných podložiek (elektród) na holý hrudník pacienta, AED automaticky vykoná analýzu elektrokardiogramu pacienta (EKG) a poradí operátorovi, aby v prípade potreby vydal defibrilačný šok. AED vedie operátora cez resuscitáciu pomocou kombinácie hlasových výziev, zvukových výstrah a viditeľných indikátorov.