Tí si v sobotu 10. septembra vyhrnú rukávy a pustia sa do práce.

Zariadenie, ktorá v meste pôvodne slúži ako útulok pre bezdomovcov a pre matky s deťmi sa pred časom stalo útočiskom pre utečencov z Ukrajiny. Mesto Krompachy desiatkam Ukrajincov podalo pomocnú ruku a poskytlo ubytovanie prevažne pre ukrajinské matky a ich deti, ktoré zo svojej domoviny utiekli pred vojnou. V súčasnosti sa v ubytovni už utečenci z Ukrajiny nenachádzajú. Zariadeniu tak mesto vracia jeho pôvodný účel. Revitalizácia zo strany dobrovoľníkov má vylepšiť vzhľad prevažne interiéru.

„Keďže mesto Krompachy sa svojho času neotočilo chrbtom a pomohlo ľuďom z Ukrajiny,  rozhodli sme sa v spolupráci s dobrovoľníkmi zorganizovať túto brigádu a troška zlepšiť vzhľad priestorov. Je to akési poďakovanie za pomoc, ktorú Krompachy podali utečencom. Chceme, aby tieto priestory ostali pekné a čisté a naďalej slúžili pre potreby mesta,“ uviedol Eduard Bulyna zo združenia Slovensko-ukrajinské centrum partnerstva, ktoré bolo partnerom mesta pri zabezpečovaní ubytovania pre ľudí z Ukrajiny.

Na Maške sa od sobotňajšieho rána začne s maľovaním interiéru, vysprávkami, lepením rámov a prechodov, upratovaním aj maľovaním brány. Keďže do Krompách už v piatok príde 50 dobrovoľníkov, brigádovať sa nebude iba na Maške. Časť z nich sa presunie aj do ubytovne Relax (bývalé stredoškolské internáty pri plavárni). Priestory aktuálne slúžia na ubytovanie Ukrajincov, ktorí v našom meste ešte ostávajú. Rovnako aj tu sa bude maľovať interiér a urobia sa drobné – potrebné opravy zariadenia izieb.

Sobotňajšiu dobrovoľnícku brigádu organizuje Slovensko-ukrajinské centrum partnerstva v spolupráci s Nadáciou Wallace Toronta, ktorá sa zameriava na humanitárne a dobročinné projekty v Českej a Slovenskej republike. Tá brigádu financuje a zabezpečuje aj dobrovoľníkov.