V utorok 22. marca 2022 sa v mestskom kultúrnom stánku stretli školáci a seniori na besede s predstaviteľmi Múzea Spiša v Spišskej Novej Vsi. Pozvanie do debaty prijali riaditeľka Múzea Spiša Zuzana Krempaská a recenzenti knižnej novinky Tragické krompašské udalosti 21. februára 1921 autora Jozefa Sulačeka, Martin Furmanik a Juraj Pavlis, ako aj zástupca primátorky mesta Krompachy Dárius Dubiňák.

Žiaci z dvoch základných a študenti z dvoch stredných škôl absolvovali hodinovú besedu s odborníkmi z Múzea Spiša. Tí ich uviedli do problematiky Krompašskej vzbury, priblížili tragické udalosti, dopad, aký vzbura mala na Krompašanov a mesto, dozvedeli sa aj to ako vznikala kniha o Krompašskej vzbure, aj o niekdajšom Múzeu revolučného robotníckeho hnutia v Krompachoch, ktoré malo svoje sídlo práve v budove administratívy a riaditeľstva Krompašských železiarní na Družstevnej ulici, kde sa Krompašská vzbura pred 101. rokmi odohrala.

Hostia besedy pútavo rozprávali a mladí ľudia v hľadisku so záujmom počúvali, aj pýtali sa. Aktuálna knižná novinka o Krompašskej vzbure je doteraz najkomplexnejšou publikáciou, ktorá sa jej venuje. Prináša úplne iný pohľad na historickú udalosť v porovnaní s tým, ako bola prezentovaná v období socializmu.

Debaty v kultúrnom dome sa mal pôvodne zúčastniť aj samotný autor knihy Jozef Sulaček, vzhľadom na jeho vyšší vek a zdravotný stav sa však z účasti ospravedlnil.

Hosťom, ktorí naše pozvanie do Krompách prijali ďakujeme a veríme, že debata mladým ľuďom, aj tým skôr narodeným priniesla viac informácií o tragických udalostiach našej histórie.  

Dodajme, že knihu Tragické krompašské udalosti 21. februára 1921 vydalo Múzeum Spiša v Spišskej Novej Vsi v spolupráci s Mestom Krompachy. Dostupná je vo voľnom predaji a to v budove Mestského úradu v Krompachoch v rámci úradných hodín.

Cena publikácie je 8 EUR.