Slávnostné otvorenie sa uskutočnilo v piatok 4. marca 2022 za účasti ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského.

Priestory oddelenia prinášajú najmodernejšie vybavenie a medicínsku techniku pre potreby mamičiek a žien.

Modernizácia oddelenia začala pred dvoma rokmi. Nemocnica na ňu získala prostriedky z Európskeho fondu regionálneho rozvoja, z Integrovaného operačného programu vo výške 3,71 milióna EUR. Rekonštrukciu spoločnosť Agel spolufinancovala vo výške 10%.

„Je to pre región veľká investícia. Príprava bola dobrá, ľudia, čo to robili boli profesionáli. Nemocnica nie je v strate a tak sme mohli žiadať eurofondy, naďalej sa snažíme správať racionálne a do regiónov dávať ľuďom to, čo potrebujú,“ zdôraznil riaditeľ krompašskej nemocnice František Lešundák.

Pôvodná budova prešla komplexnou rekonštrukciou. Pribudli úplne nové štandardné i nadštandardné izby, ktoré sa líšia iba klimatizáciou.

„Z 20 doterajších lôžok prechádzame na 38 lôžok. Na poschodí je 11 izieb nadštandardných, v 1 a 2 posteľových izbách môže byť na izbe aj rodinný príslušník. Pri modernizácii boli vybudované aj nové pôrodné a operačné sály,“ upresnil Lešundák.

Ako zdôraznil, v krompašskej nemocnici sa ročne uskutoční vyše 800 pôrodov. Aj z toho dôvodu je opodstatnenie nemocnice v regióne nespochybniteľné.

Vynovené priestory, zvýšené kapacity oddelenia so sebou priniesli aj potrebu personálneho zabezpečenia. Podľa slov F. Lešundáka, v ostatnom čase pribudli na oddelení najmä ukrajinskí lekári. „Behom dvoch mesiacov sme organizovane, nie kvôli vojnovému konfliktu, k nám dostali dvoch ukrajinských lekárov. Ďalšie dve lekárky prídu v týchto dňoch. Spolu s nimi tu bude pracovať 11 lekárov z Ukrajiny. Pre pôrodné asistentky sme podpísali Agel memorandum s Fakultou zdravotníckych štúdií z Prešova. Naše oddelenie bude pôsobiť ako výcvikové stredisko, aj s prijímaním absolventov,“ dodal riaditeľ nemocnice.

Minister zdravotníctva V. Lengvarský ocenil prínos v poskytovaní zdravotníckej starostlivosti v regióne krompašskej nemocnice. „Je to potešujúce. Za každú jednu zmodernizovanú posteľ a oddelenie som vďačný. A bodaj by takýchto oddelení bolo viac a pribúdali rýchlym tempom. Ďakujem všetkým, ktorí sa na projekte podieľali a želám veľa spokojných mamičiek aj personál,“ uviedol minister počas slávnostného otvorenia.

Zároveň zdôraznil, že optimalizácia siete nemocníc bola často zle interpretovaná. „Z Ministerstva zdravotníctva nikdy nikto nehovoril nič o rušení nemocníc. Ja by som bol rád, keby sme sa tomu vyvarovali. Ideme nastaviť oddelenia a počty postelí tak, aby zodpovedali potrebám občanov SR v 21. storočí. Určite sa  nič rušiť nebude. Zohľadňujeme počty pôrodov a nemôžeme „vypínať“ niektoré nemocnice, ktoré sú samozrejme vyťažené a jednotlivé oddelenia fungujú tak, ako majú a táto nemocnica je príkladom toho, že tá gynekológia a pôrodníctvo sú tu na špičkovej úrovni a ja nevidím dôvod, prečo by sa na tom niečo menilo,“ dodal V. Lengvarský.

Zmodernizované oddelenie uvítala aj primátorka mesta Iveta Rušinová, ktorá vyzdvihla 120-ročnú históriu nemocnice.

„ Aj ja som sa v tejto budove narodila, moje deti aj moje vnúčatá. Prajem si a želám nám, aby táto nemocnica a oddelenie slúžil čo najväčšiemu počtu žien a detí, ktoré sa tu narodia. Poďakovala by som sa Vláde SR za príspevok na rekonštrukciu, spoločnosti Agel, že sa do toho pustili, lebo táto budova si to zaslúžila. Poskytuje sa tu zdravotná starostlivosť na veľmi vysokej úrovni a chodia k nám rodičky z celého Slovenska,“ priblížila krompašská primátorka. Nezabudla zdôrazniť, že nemocnica prežila vojnové obdobia a verí, že vynovené oddelenie bude prvým, ktoré bude dôkazom, že krompašská nemocnica je tu právom a zastáva svoje miesto v širokom okolí a regióne.

„Krompašská nemocnica bola prvým prírastkom Agelu na Slovensku. Je dôkazom, že aj menšia regionálna nemocnica môže mať svoje skvelé meno a to vďaka kvalite poskytovania služieb a ľudskému, citlivému, empatickému prístupu, za ktorým pacienti cestujú zo širokého okolia. Želám si, aby sme na tomto mieste mohli privítať ešte tisícky nových životov,“ doplnil výkonný riaditeľ Agel SK Tomáš Lučkai.  

„V týchto ťažkých časoch je to skvelá správa. Verím, že malí Východniari tu budú prichádzať na svet veľmi radi. Hovorí sa, že deti vedia, čo chcú. A oddnes to budú vedieť pravdepodobne aj mamičky, ktoré sem budú chodiť. Držím palce, aby tých Východniarov bolo čo najviac,“ dodal košický župan Rastislav Trnka.