Drzosťou a vandalizmom sa dá nazvať skutok, ku ktorému došlo v týchto dňoch priamo v centre mesta Krompachy. Z kvetináča pri malej fontáne, niekto ukradol novovysadený stromček. Hodnota červeného javora sa pohybuje na úrovni 200 eur. Celková škoda spôsobená na majetku mesta sa však môže vyšplhať ešte vyššie. 

Pestrofarebná kvetinová výzdoba spolu s 12 nadrozmernými kvetináčmi pribudla v centre Krompách koncom mája. O kvetinovú výzdobu mesta sa starajú odborníci zo záhradníctva Mariána Mariančíka.

„Ešte pred týždňom pri ošetrovaní a polievaní kvetov a stromčekov bol červený javor na svojom mieste – v sivom kvetináči. Dnes, keď som prišiel už tu nebol. Ostala po ňom iba diera,“ skonštatoval Marián Mariančík.

Zdá sa, že zlodej stromčeka išiel na istotu a vedel, čo potrebuje. Javor z kvetináča ťahal tak, že spolu s ním vytiahol aj biely kvietok – letničku.

„Tú však zasadil naspäť a znova zasypal hlinou. Chcel zrejme iba ten javor, čo sa mu aj podarilo,“ doplnil záhradník.

Zrejme vyššia cena stromčeka a silná potreba vlastniť červený javor, viedli zlodeja k tomuto skutku. Pravdou však je, že svojim konaním si poriadne zavaril.

Prípadom ukradnutého stromčeka sa už zaoberá Mestská polícia v Krompachoch (MsP). Ako nám potvrdil náčelník Jozef Kuna, policajti už prezerajú záznamy z mestského kamerového systému. Ten by mal zachytiť páchateľa skutku. Polícia prezrie záznamy spred dvoch – troch dní, teda z obdobia, kedy sa predpokladá zmiznutie stromčeka.

Podľa náčelníka MsP, v meste už majú skúsenosti s poškodzovaním kvetinovej výzdoby v minulosti, krádež drahšieho stromčeka tu však ešte nemali. „Väčšinou išlo o poškodzovanie kvetinových záhonov a kvetov na mostoch a lávkach. Išlo o niekoľko eurové položky. Áno, červený alebo japonský javor sa zrejme zdal niekomu drahý na to, aby si ho kúpil, tak si ho vzal do „opatery.“ Veríme, že kamerové záznamy odhalia viac,“ zdôraznil náčelník.

Aktuálna cena japonského, červeného javora sa pohybuje od 150 do 200 eur. Páchateľ sa svojim konaním dopustil priestupku a spôsobil škodu na majetku mesta. K jej aktuálnej výške sa však môže pridružiť aj následná škoda spojená s osadením nového stromčeka a práce s tým spojené. Pri vyššej škode tak už môže ísť aj o prečin krádeže.