Mesto Krompachy  zaostáva za celoslovenským, ale aj celokrajským priemerom sčítaných obyvateľov.  Prosíme Vás, vážení občania, aby ste k sčítaniu pristupovali zodpovedne a ak máte možnosť, aby ste  sa do 31.3.2021 sčítali. Sčítajte sa v pohodlí domova prostredníctvom svojho počítača, tabletu či mobilného telefónu. Sčítať sa môžete z ľubovoľného miesta, kde máte pripojenie na internet. Na sčítanie môžete použiť stránku www.scitanie.sk  alebo využiť mobilnú aplikáciu SODB 2021.

Po uvedenom termíne sa bude dať sčítať už len formou asistovaného sčítania, teda občan bude musieť prísť na  kontaktné miesto (mestský úrad, komunitné centrum) a tu sa sčítať. Keďže doteraz počet sčítaných občanov je nízky, je predpoklad tvorenia sa radov pred kontaktnými miestami, čo v dobe pandémie je potencionálnym rizikom, a takáto forma sčítania zaberie občanovi podstatne viac času.

Zároveň Vás prosíme, aby ste príbuzným a osobám blízkym, ktorí si nevedia poradiť s elektronickým sčítaním, pomohli pri sčítaní.

Počet sčítaných obyvateľov má dopad aj na rozpočet mesta. Údaje, ktoré sa sčítaním obyvateľov v roku 2021 získajú, budú tvoriť základ pre výšku podielových daní, ktoré dostane mesto od štátu a následne ich použije na financovanie a realizovanie potrebných vecí, týkajúcich sa zabezpečenia a fungovania života v meste a na jeho zveľaďovanie.

Preto je dôležité, aby sa sčítali všetci obyvatelia a nevnímali sčítanie len ako zákonnú povinnosť, ale aj ako záväzok voči svojmu mestu.

Vážení občania,

sčítanie neignorujte. Povinnosť sčítať sa vyplnením sčítacieho formulára majú všetci obyvatelia Slovenskej republiky. Ak máte neplnoleté deti, ste zodpovední za ich sčítanie, pričom každé dieťaťa sa sčítava samostatne.

Obyvateľ, alebo zákonný zástupca dieťaťa, ktorý si nesplní povinnosť sčítania sa dopustí správneho deliktu za ktorý je pokuta vo výške od 25 do 250 eur za každú nesčítanú osobu.